Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Μαΐου 2025

Η συνέντευξη με τον Δήμαρχο Χιμάρας.

 


9.4.2025

Συνέντευξη μαθητών της Δ΄ τάξης, με τον Δήμαρχο Χιμάρας κ. Βαγγέλη Τάβο.

 

Φτάσαμε στο Δημαρχείο 10:10 ακριβώς όπως είχαμε συμφωνήσει.

Ο κ. Δήμαρχος, αφού μας κέρασε σοκολατάκια, μας καλωσόρισε στο γραφείο του και στη συνέχεια καθίσαμε στους αναπαυτικούς καναπέδες.

Δήλωσε ειλικρινά χαρούμενος για την επίσκεψη των παιδιών στο Δημαρχείο, χαρακτήρισε τους μαθητές /τριες «το μέλλον αυτής της πόλης» και μας εκμυστηρεύτηκε ότι έχει και ο ίδιος μια κόρη, την Αναστασία, που πηγαίνει και αυτή Δ΄ τάξη αλλά πάει στα Τίρανα σχολείο.

Στη συνέχεια μαθητές /τριες άρχισαν να διαβάζουν τις ερωτήσεις που είχανε προετοιμάσει.

 

Τι εργασίες γίνονται στους δρόμους;

 Δήμαρχος: Πρώτον, είμαι βέβαιος ότι όταν βλέπετε τους δρόμους έτσι της Χιμάρας, λέτε μα τι κακό είναι αυτό που γίνεται στους δρόμους! Η αλήθεια είναι ότι χωρίς να χαλάσουν οι δρόμοι δεν μπορεί να γίνουν αυτά τα έργα, γίνονται κάποια έργα τα οποία είναι και αναγκαία αλλά είναι την ίδια στιγμή και πολύ ωφέλιμα για τους κατοίκους για την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων που ζουν εδώ, την δική σας, των γονιών σας και όσοι ζούνε για όλο το χρόνο εδώ, τους ανθρώπους οι οποίοι επισκέπτονται, για τους επισκέπτες που έρχονται στο δήμο, που το καλοκαίρι ξέρετε όλοι ότι έχουμε πάρα πολλούς.

   Οπότε κάνουμε τρία μεγάλα έργα στο Δημαρχείο. Πρώτο είναι το πόσιμο νερό, δεύτερον είναι οι αποχετεύσεις και το τρίτο έργο είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Ξέρετε, πιστεύω ότι έχετε ζήσει το πρόβλημα που έχουμε με το ηλεκτρικό ρεύμα, και στο λιβάδι αλλά και σε άλλες περιοχές, οπότε ξέροντας αυτό, γίνεται ένα αρκετά μεγάλο έργο το οποίο λύνει για πάντα και παντοτινά το θέμα των διακοπών που γίνονται με το ηλεκτρικό ρεύμα και δεν θα έχουμε πια διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα αφού ολοκληρωθεί αυτό το έργο.

   Μετά από αυτό ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα, θα δείτε ότι θα ξεκινήσει η ασφαλτόστρωση του δρόμου, όλων βέβαια, αλλά ειδικά του δρόμου που είναι μέσα στην πόλη της Χιμάρας.

 

  1. Πότε θα τελειώσουν οι εργασίες και θα φτιαχτούν οι λακκούβες;

Δήμαρχος: Βεβαίως, στους δρόμους που έχουν τελειώσει οι εργασίες όπως σας είπα, ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα να ολοκληρώσουμε την ασφαλτόστρωση. Την ίδια στιγμή όμως θα προχωρήσουμε με το έργο, γιατί δεν μπορεί να γίνει μόνο το κέντρο της Χιμάρας.  

   Από ότι βλέπετε, θα πάμε και στο Λιβάδι θα πάμε και στο τέρμα στο Ποτάμι, θα πάμε και στις γειτονιές πάνω στη Μία Μάη που τη λέτε εσείς (Άγιος Μιχαήλ), στο Τσακό, σε όλες τις γειτονιές. Όλη η Χιμάρα και όχι μόνον η Χιμάρα ως πόλη, όλα τα χωριά της Χιμάρας θα επωφεληθούν από αυτά τα μεγάλα έργα που γίνονται στο Δήμο Χιμάρας, οπότε εκεί που έχουν τελειώσει κάνουμε ασφαλτόστρωση, τελειώνει, λήγει το πρόβλημα με τις λακκούβες που έχει στο δρόμο και θα συνεχίσουμε και στα χωριά. Δηλαδή, χαλάμε το δρόμο, γίνεται το έργο, φτιάχνουμε το δρόμο.

 

  1. Γιατί δεν έχουμε παιδική χαρά;

Δήμαρχος: Πολύ σωστά! Σήμερα, αν θα ρωτήστε την Μπλερίνα (Διευθύντρια του γραφείου του Δήμου), πρωί-πρωί συζητήσαμε για την παιδική χαρά στη Χιμάρα και βεβαίως από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση ας πούμε του Δήμου, σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μία παιδική χαρά στη Χιμάρα.

   Απ΄ ότι ξέρετε φτιάξαμε μία στο Νηπιαγωγείο, αλλά δυστυχώς τα παιχνίδια που βάλαμε εκεί άρχισαν να χαλάνε, οπότε τα αποσύραμε τα παιχνίδια αυτά για να κάνουμε κάτι πιο σταθερό, για να μην είναι μόνον για το Νηπιαγωγείο, να είναι γενικά για όλα τα παιδιά της Χιμάρας και όχι μόνο της Χιμάρας αλλά και για τα παιδιά των επισκεπτών που έρχονται το καλοκαίρι στη Χιμάρα.

   Σήμερα συζητήσαμε για το μέρος που μπορούμε να το φτιάξουμε, πιστεύω ότι λύσαμε το πρόβλημα της τοποθεσίας και θα ξεκινήσουμε σύντομα να φτιάξουμε μια παιδική χαρά στη Χιμάρα. Βεβαίως, κάτω στη Χιμάρα. Σίγουρα θα δούμε και πάνω στο χωριό της Χιμάρας μήπως βρούμε και εκεί ένα χώρο. Για κάτω, ξεκινάμε πιστεύω μέσα στον Ιούνιο και τελειώνει πολύ γρήγορα, οπότε θα έχετε πού να παίξετε.

 

  1. Γιατί η θάλασσα είναι μερικές φορές τόσο βρόμικη;

Δήμαρχος: Ακριβώς, γιατί τα προβλήματα που είχαμε με τις αποχετεύσεις στη Χιμάρα διαχρονικά, για να είμαστε ειλικρινής, χρειαζόταν μια μεγάλη επένδυση την οποία ο Δήμος Χιμάρας δεν έχει τη δυνατότητα να την κάνει, οπότε η κεντρική κυβέρνηση βοήθησε, έφερε τα κονδύλια και κάνουμε αυτό το πολύ μεγάλο έργο, πολύ ωφέλιμο έργο, που λύνει οριστικά το θέμα των αποχετεύσεων και του νερού, του βρώμικου νερού στην θάλασσα .

   Γι αυτό και εσείς και εμείς όλοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τους κατοίκους της Χιμάρας όχι μόνον για τα βρώμικα νερά για τη θάλασσα αλλά και για τους δρόμους, να μην πετάμε σκουπίδια στους δρόμους, γι αυτό υπάρχουν οι κάδοι, τα σκουπίδια θα πρέπει να τα πηγαίνουμε στους κάδους.

 

  1. Θέλουμε πιο πολλούς κάδους στην παραλία για να μην πετάνε τα σκουπίδια στη θάλασσα.

Δήμαρχος: Πολύ σωστά! Έχουμε ξεκινήσει να αλλάξουμε τους κάδους στην παραλία, θα βάλουμε κάδους λίγο πιο μεγάλους αλλά θα είναι και κάδοι οι οποίοι, εκτός στη χωρητικότητα και για την εμφάνιση θα είναι πιο καλοί, οπότε θα υπάρξουν και περισσότεροι κάδοι αλλά και μεγαλύτεροι κάδοι, να έχουμε μεγαλύτερη χωρητικότητα ώστε να μην γεμίζουν γρήγορα και να αναγκάζουνε να τα ρίχνουν μετά τα σκουπίδια στην παραλία.

Αυτό που θέλω να το ξανατονίσω είναι ότι εμείς, η κοινή γνώμη, εσείς, όλοι μαζί, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, να επηρεάσουμε όλο τον κόσμο,  όλους τους ανθρώπους να μην τα πετάνε τα σκουπίδια στην παραλία.

 

  1. Οι μηχανοκίνητες βάρκες να μην έρχονται εκεί που κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι.

Δήμαρχος: Πολύ σωστό. Ξέρετε πολύ καλά ότι πριν δύο ή τρία χρόνια είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός στη θάλασσα εδώ στο Δήμο Χιμάρας, οπότε έχουνε παρθεί όλα τα μέτρα να μην επαναληφθούν αυτά και επίσης φέτος θα υπάρξει μεγαλύτερη αστυνόμευση της θαλάσσιας ζώνης περιοχής να μην έρχονται όπως λέτε κι εσείς, τα σκάφη τα μηχανοκίνητα, να μην έρχονται κοντά στην περιοχή. Υπάρχουν και ειδικοί διαδρομοι που μπορούν τα σκάφη τα μηχανοκίνητα να κυκλοφορούν, να μπαίνουν και να βγαίνουν.

 

  1. Γιατί δεν έχουμε ναυαγοσώστες στις παραλίες;

Δήμαρχος: Πολύ σωστό. Στις θάλασσες τις οποίες διαχειρίζονται οι ιδιώτες που έχουν τα ξενοδοχεία, είναι αναγκασμένοι και έχουν ναυαγοσώστες στα ξενοδοχεία. Η παράλια Χιμάρας η οποία είναι δημόσια παραλία, διαχειρίζει ο δήμος, δυστυχώς δεν έχουμε ναυαγοσώστες, σωστή ερώτηση θα προσπαθήσουμε ειλικρινά να λύσουμε το θέμα. Είναι πολύ σωστή ερώτηση πράγματι και πιστεύω ότι θα βρούμε μία λύση σε συνεργασία με τους ιδιώτες, διότι οι ναυαγοστώτες δεν είναι απλώς απλοί άνθρωποι τους οποίους τους βρίσκομε στο δρόμο, έχετε θέση εργασίας. Πρέπει να έχουνε να είναι ειδικευμένοι, εξειδικευμένοι, πρέπει να έχουνε κάποια πτυχία, οπότε σε συνεργασία με τους ιδιώτες θα προσπαθήσουμε να λύσουμε και το πρόβλημα ναυαγοσώστη στις δημόσιες παραλίες.

 

  1. Χρειάζονται περισσότερα σαμαράκια παντού και ειδικά στο Ποτάμι.

Δήμαρχος: Το ποτάμι είναι ένας από τους δρόμους που θα ασφαλτοστρωθεί την επόμενη εβδομάδα που σας είπα που θα ξεκινήσει και βεβαίως, δεν είναι θέμα του δήμου έχουμε ζητήσει όμως από την διεύθυνση οδοποιοίας που υπάγεται στην κεντρική εξουσία, έχουμε ζητήσει σαμαράκια να μας φέρουν ώστε να βάλουμε στους δρόμους. Δεν είναι θέμα της αστυνομίας, είναι θέμα της γενικής διεύθυνσης οδοποιίας που υπάγεται στο υπουργείο μεταφορών, να μας τα εγκρίνουν και να τα φέρουν, τα βάζουν αυτοί δεν τα βάζει Δήμος αυτά, ανεξαιρέτως που ο δρόμος είναι του Δημαρχείου ας πούμε σε διαχείριση, σε περιουσία, αυτά βάζονται από το …  Έχουμε ήδη μιλήσει να μας φέρουνε για όλο το δήμο 50 σαμαράκια που τα λέτε εσείς, αλβανικά λέγονται ξαπλωμένος, ξαπλωτός αστυνόμος (polic i shtrirë).

 

  1. Θέλουμε περισσότερους τροχονόμους στους δρόμους για ασφάλεια.

Δήμαρχος: Πολύ σωστό. Σίγουρα, νομίζω στα σχολεία σας έχετε έτσι και στο δικό σας έχετε τροχονόμο σε ωράριο το πρωί, αλλά ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω, περισσότερους τροχονόμους παντού. Είναι αλήθεια, έχουμε μιλήσει με την αστυνομία να έχει μεγαλύτερη αστυνόμευση και ειδικά για τα αυτοκίνητα, τροχονόμους, όπως επίσης φέτος ένα ρόλο έχει και η δημοτική αστυνομία στη Χιμάρα, ώστε να αστυνομευτεί καλύτερα όλη η περιοχή της Χιμάρας και ειδικά στα αυτοκίνητα που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα.

 

  1. Γιατί δεν έχουμε φανάρια κυκλοφορίας;

Δήμαρχος: Δεν νομίζω ότι η υποδομή εδώ, οι δρόμοι που έχουμε εδώ στη Χιμάρα, είναι κατάλληλη ώστε να έχουμε και φανάρια, διότι λογικά είναι οι άσπρες γραμμές (διαβάσεις πεζών) τις οποίες θα πρέπει να τις σεβαστούν όλοι οι οδηγοί. Βέβαια οι δρόμοι τώρα όπως είναι, σίγουρα δεν φαίνονται οι γραμμές, αλλά με τον δρόμο που θα γίνει που σας είπα, ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα και τελειώνει τέλος του Απριλίου, θα έχουμε άσπρες γραμμές σε κόμβους, σε δρόμους, σε σημεία που χρειάζονται.

 

  1. Να μην κάνουν τόση φασαρία το βράδυ τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα. (Ειδικά κοντά στο λύκειο κάνουν πολύ θόρυβο τα μηχανάκια τα βράδια.)

Δήμαρχος: Ελπίζω όταν μεγαλώσετε να μην κάνετε το ίδιο με τα μηχανάκια έτσι; Όλα αυτά που λέτε έχουν μεγάλη σημαία, σίγουρα και τα μηχανάκια που κάνουν θόρυβο δεν θα πρέπει να κάνουν θόρυβο, αλλά είναι θέμα συνείδησης του καθενός. Δεν είναι εύκολο σε κάθε περιοχή να έχουμε αστυνόμο για να ελέγχει και το θόρυβο που κάνουν τα μηχανάκια για αυτό σας είπα ότι είναι θέμα συνείδησης και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τους οδηγούς να μην κάνουν αυτό το θόρυβο για αυτό και είπα στα παιδιά, ειδικά στα παιδιά και στα κορίτσια και στα αγόρια, ειδικά στα αγόρια,  όταν μεγαλώστε μην κάνετε το ίδιο πράγμα.

 

  1. Θα θέλαμε να έχουμε έναν ποδηλατόδρομο.

Δήμαρχος:  Δεν σας το υπόσχομαι, διότι δεν θα πρέπει να υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορούμε να τα κάνουμε, να μη χάσετε την εμπιστοσύνη στο Δημαρχείο και στο Δήμαρχο έτσι δεν είναι; Οπότε αυτό το λαμβάνω ως ένα αίτημα αλλά δεν θα πάρετε σήμερα απάντηση. Θα μπορούσε να γινότανε μία πολύ καλή διαδρομή ποδηλατόδρομου στο δρόμο στο δακτύλιο όταν έγινε το σχέδιο, για μένα ήταν λάθος που δεν βάλανε και ποδηλατόδρομο γενικά για τα παιδιά για τους πιο μεγαλύτερους όποιος θέλει να έκανε ποδήλατο, αλλά θα έπρεπε να υπήρχε ποδηλατόδρομος έξω από το πεζοδρόμιο. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι στα σχέδια μας αλλά δεν σας το υπόσχομαι ότι είναι στα άμεσα σχέδια.

 

  1. Θα θέλαμε φροντιστήρια για ζωγραφική, μπαλέτο πιάνο και άλλα.

Δήμαρχος:  Να σας το πω. Είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία τα φροντιστήρια μουσικής ή μπαλέτου ή ξέρω γω, είναι ιδιωτική πρωτοβουλία. Θα πρέπει κάποιος ιδιώτης να ζητήσει άδεια για να κάνει κάτι τέτοιο στη Χιμάρα. Βεβαίως και το Δημαρχείο θα μπορούσε να κάνει. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι ότι στα επόμενα δύο χρόνια φεύγουμε, το Δημαρχείο, τα γραφεία δεν θα είναι εδώ, θα είναι στο γήπεδο που είναι σήμερα και αυτό εδώ το κτίριο θα γυρίσει, θα είναι στην υπηρεσία όλων των Χιμαριωτών, των κατοίκων, για διάφορες δραστηριότητες τις οποίες ο Δήμος θα ηγείται και θα οργανώνει και σκεφτόμαστε να έχουμε πραγματικά και φροντιστήρια εδώ, όπως επίσης θα υπάρχει και μία βιβλιοθήκη θα υπάρχει και ένα μουσείο ιστορικό για τη Χιμάρα και διάφορα διάφορα άλλα που σκεφτόμαστε να κάνουμε σε αυτό το κτίριο που βρισκόμαστε σήμερα.

 

  1. Γιατί δεν έχουμε ένα μικρό σπιτάκι για όλους τους φτωχούς ανθρώπους και τα ζώα.

Δήμαρχος:   Ξέρετε ότι οι ερωτήσεις σας είναι πιο δύσκολες από τις ερωτήσεις που κάνουν οι δημοσιογράφοι έτσι, γι αυτό και έχω δυσκολία να απαντήσω και σε αυτό. Αυτό που πράγματι έχουμε σκεφτεί, βεβαίως είναι απλώς σε σκέψη και σε σχέδιο διότι τίποτα δεν έχουμε αυτή τη στιγμή προγραμματίσει, είμαστε ειλικρινείς με τα παιδιά έτσι, είναι, ναι θα θέλαμε πολύ να κάνουμε ένα κτίριο με κάποια διαμερισματάκια για τους φτωχούς ανθρώπους αυτό είναι αλήθεια. Ενώ για τα ζώα έχει κάποιες περιοχές όπως είναι το Φίερι, τα Τίρανα, τα οποία τα ζώα είναι, πώς τα λέτε αδέσποτα, να τα μαζέψουμε και να τα πάμε εκεί να έχουν και αυτά ένα σπιτάκι.

 

  1. Έχουμε πολλά άγρια σκυλιά. Κάνουν και φασαρία τα βράδια.

Δήμαρχος: Τεράστιο πρόβλημα. Ένα από τα προβλήματα τα οποία ειλικρινά τα θεωρώ μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους αλλά και για τους τουρίστες. Εγώ είμαι φιλόζωος, δεν σκοτώνουμε κανένα. Αλλά αυτό που είπαμε είναι ναι, είμαστε σε επαφή με τα Τίρανα και με το Φίερι γιατί είναι πάρα πολλά, ώστε να μπορέσουμε να τα μαζέψουμε, να τα στειρώσουμε και να τα στείλουμε σε αυτά τα σπιτάκια, γιατί έχουν και αυτά δικαιώματα έτσι δεν είναι; Αυτό σκεφτόμαστε, είμαστε σε επαφή, περιμένουμε κάποια απάντηση απ’ αυτά τα σπιτάκια.

 

  1. Έχουμε καταφύγια σε περίπτωση σεισμών, πολέμων;

Δήμαρχος: Πραγματικά να ευχηθούμε να μην υπάρξει, δεν έχουμε καταφύγια. Ναι, δεν έχουμε καταφύγια στην Χιμάρα για σεισμούς και η Χιμάρα δεν θεωρείται σεισμική περιοχή έτσι; Οπότε έχουμε απ’ τη μια πλευρά μια αίσθηση ασφάλειας, διότι δεν είναι η Χιμάρα σεισμική περιοχή, απ’ την άλλη πλευρά ναι, δεν έχουμε και καταφύγια για αυτό. Ενώ για πολέμους θα πρέπει να ευχηθούμε παιδιά να μην έχουμε πολέμους, να μη δουν τα μάτια μας πολέμους, διότι σήμερα με το σύγχρονο οπλισμό που υπάρχει δεν θα μας φυλάξουν ούτε τα καταφύγια που είχαμε κάποτε, παλιά.

 

  1. Το ρεύμα ακόμα πέφτει συχνά στο λιβάδι.

Το προσπερνάμε, απαντήθηκε στην 1η ερώτηση.

 

  1. Να έχει πολλά λουλούδια παντού.

Δήμαρχος:  Είναι στην προτεραιότητα του δήμου το πράσινο. Ο Δήμος ξεκίνησε να φυτεύει δέντρα στους δρόμους και λουλούδια και νομίζω έχουμε, δεν ξέρω πόσες χιλιάδες δέντρα και λουλούδια που φυτεύουμε, θα φυτέψουμε αυτό τον καιρό. Έχουν ξεκινήσει, στον περιφερειακό, αν έχετε περάσει έχουμε βάλει, θα βάλουμε όμως παντού στους δρόμους παντού, θέλουμε όσο πιο πολύ πράσινο στο δήμο μας, αυτό σκεφτόμαστε.

 

  1. Να έχουν οι Δρυμάδες λεωφορείο συνέχεια.

Δήμαρχος:  Αυτό που θέλουμε να κάνουμε βεβαίως αν βρεθεί κάποιος ιδιώτης να κάνει, εμείς δίνουμε από την άδεια και βέβαια επιδοτούμε καλύπτουμε και τα έξοδα του λεωφορείου και για τα παιδιά που είναι στο σχολείο αλλά και για το συνταξιούχους. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουμε βρει την κατάλληλη εταιρεία ώστε να καλύψει τη μεταφορά από τους Δρυμάδες, από Παλιάσα, είτε από Λούκοβο προς Χιμάρα, είτε από Βρανίστι προς Χιμάρα. Eίχαμε επαφή με εταιρεία που μας είπε ναι αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώσαμε συμβόλαιο, μιλάμε τώρα για αστικά λεωφορεία

   Ενώ για τα σχολικά, αυτό το λεωφορείο που είναι αυτή τη στιγμή θα υπάρξει χωρίς διακοπή και το πληρώνει ο Δήμος, οι γονείς σας δεν είναι πια αναγκασμένοι να πληρώνουν τα έξοδα, το νέο λεωφορείο που βάλαμε το βάζει ο Δήμος, να πείτε και στους γονείς σας ότι το λεωφορείο αυτό πληρώνεται από το Δήμο. Είναι δωρεάν για τα παιδιά.

 

Εδώ  ο κ. Δήμαρχος ρώτησε εάν έχουμε άλλη ερώτηση πέρα από αυτές που κάναμε.

  

Ερώτηση μαθήτριας: Να μην ζωγραφίζουν οι άνθρωποι τις πινακίδες στο δρόμο, και να τις βλέπουμε.

Δήμαρχος:   Πολύ σωστά. Αυτό το κάνουν άνθρωποι οι οποίοι, θα το πω, έχουνε χαμηλό επίπεδο και δεν πρέπει να γίνεται αυτό. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι οι οποίοι ζωγραφίζουν τις πινακίδες, μαυρίζουν τις πινακίδες και δεν φαίνεται τι δείχνει.

Δήμαρχος:  Να σας ρωτήσω, μπορώ; Όταν μεγαλώσετε τι θα γίνετε για πείτε μου, ποιός θέλει να γίνει γιατρός… κανένας γιατρός; Η Χιμάρα έχει ανάγκη από γιατρούς!

Ορίστε μια γιατρός! (μία μαθήτρια σήκωσε το χέρι).

Οι άλλοι τι θα γίνετε; Εγώ είμαι γιατρός, γι’ αυτό ρώτησα πρώτα για γιατρούς.

Δήμαρχος, ποιός θέλει να γίνει; (σχεδόν όλοι οι μαθητές /τριες σήκωσαν το χέρι.) Μπράβο, όλοι Δήμαρχοι, αλλά μην ξεχνάτε ότι ο Δήμαρχος έχει πολλές υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες, έτσι έχετε πολλή δουλειά να κάνετε. Θα φτιάξουμε εμείς πολλά αλλά θα μείνουν και πολλά που πρέπει να τα φτιάξετε εσείς και όταν περνάνε τα χρόνια τα αιτήματα αυξαίνουν. Οι νέοι μαθητές που θα είναι στην ηλικία σας θα ‘ρθούνε σε σας που θα είστε Δήμαρχος στη Χιμάρα να σας ζητήσουν άλλα πράγματα.

Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε. Πρέπει να ξέρετε ότι το δημαρχείο είναι και δικό σας, είναι όλων των ανθρώπων που ζουν στη Χιμάρα. Να ‘ρθείτε όποτε θέλετε, να ρωτήσετε ό,τι θέλετε, να ζητήσετε ό,τι θέλετε.

 

Ερώτηση μαθητή: Πού πάνε τα λεφτά μας;

Δήμαρχος:  Σωστά, τα λεφτά πάνε σε δημόσια έργα σε δρόμους, σε υδραγωγεία, σε ηλεκτρικό ρεύμα όπως είπαμε, σε διάφορα άλλα έργα που φτιάχνονται στη Χιμάρα, αλλά και διάφορες δραστηριότητες που γίνονται στη Χιμάρα. Ξέρετε πολύ καλά ότι εδώ στη Χιμάρα φέραμε και θέατρο για μικρά παιδιά έτσι δεν είναι; Θα φέρουμε το τσίρκο για σας τις επόμενες μέρες στη Χιμάρα. Θα έρθει τσίρκο απ’ τα Τίρανα. Θα έχουμε κι άλλες δραστηριότητες για μικρά παιδιά στη συνέχεια. Η Χιμάρα δεν είναι μόνο για τους μεγάλους, ειδικά για σας είναι η Χιμάρα.

 

Ερώτηση μαθήτριας: Εάν ένας σας ρωτήσει να κάνετε κάτι γι’ αυτούς που πίνουνε και μετά πάνε στο αμάξι τους, εσείς τι θα κάνετε; (μεθυσμένους οδηγούς)

 Δήμαρχος:  Για τους μεθυσμένους υπάρχει αστυνομία. Η αστυνομία, η τροχαία θα πρέπει να τους σταματήσει να μην τους επιτρέπει να ανέβουν στα αμάξι γιατί είναι επικίνδυνο.

   Γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους άλλους, τους φίλους μας που έχουμε δίπλα όταν μεγαλώσουμε, στον μπαμπά όχι και όχι, δεν πρέπει, θα πρέπει να του λέμε μπαμπά μην πίνεις όταν οδηγάς.

 

 Δήμαρχος: Χάρηκα ιδιαίτερα σήμερα, ήτανε μία ώρα ειλικρινά χαράς αλλά και χαλάρωσης.

Σας περιμένω ξανά, αλλά θα ‘ρθω και γω στο σχολείο σας.

 

Ευχαριστήσαμε και εμείς τον κ. Δήμαρχο για την συνέντευξη και επιστροφή στο σχολείο.

 

 

 

 

Η φάση «υλοποίησης» του εκπαιδευτικού σεναρίου (Στάδιο 7) ολοκληρώθηκε.

 

 

 

 

 














Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού σεναρίου: Συνέντευξη με τον Δήμαρχο.




Στα πλαίσια των μαθημάτων της γλώσσσας, της κοινωνικής αγωγής και της περιβαλλοντικής αγωγής σχεδιάσαμε στην τάξη το παρακάτω εκπαιδευτικό σενάριο.

Τίτλος δραστηριότητας: Συνέντευξη με τον Δήμαρχο

Τάξη:  Δ΄τάξη του σχολείου Όμηρος Χιμάρας

Εκπαιδευτικός: Σπυρίδων Μεντής, Δάσκαλος ΠΕ70 

Σκοπός δραστηριότητας: Οι μαθητές θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στην  δημοσιογραφία, την επικοινωνία και την κριτική σκέψη, καθώς θα ετοιμάζουν και θα συμμετέχουν σε μια συνέντευξη με τον δήμαρχο της πόλης τους ή με έναν εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διάρκεια: 2 ώρες 

Υλικά: Χαρτί και στυλό

Προετοιμασμένες ερωτήσεις: Οι μαθητές δουλεύουν ομαδικά και παράγουν ερωτήσεις.

Τέλος, πρόσκληση ή επίσκεψη στον δήμαρχο για τη συνέντευξη (αν είναι εφικτό)

.

Άμεσα ωφέλη  δραστηριότητας:

Ενημέρωση και Κατανόηση: Οι μαθητές/τριες αποκτούν άμεση και αναλυτική ενημέρωση για τα τρέχοντα έργα.

Ενίσχυση της  Συμμετοχής: Η συνέντευξη με τον Δήμαρχο ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των μαθητές/τριών και τους παρέχει την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να θέσουν ερωτήματα σχετικά με την τοπική διακυβέρνηση.

Ανάπτυξη Κριτικής Σκέψης: Η διαδικασία της συνέντευξης προάγει την κριτική σκέψη, καθώς οι μαθητές/τριες καλούνται να σκεφτούν καλά τα ερωτήματα που θα θέσουν και να αναλύσουν τις απαντήσεις του Δημάρχου για να κατανοήσουν καλύτερα τις επιλογές του και τέλος να κρίνουν από το αποτέλεσμα, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς δεν είναι πιο αυστηρός κριτής απο τα παιδιά.

Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση: Η δραστηριότητα προσφέρει στους μαθητές/τριες την ευκαιρία να μάθουν για τις λειτουργίες και τις προκλήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, αυξάνοντας την κοινωνική και πολιτική τους συνείδηση.

Ανάδειξη Θεμάτων και Προβλημάτων: Μέσω της συνέντευξης, μπορούν να αναδειχθούν σημαντικά θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, δίνοντας τη δυνατότητα στον Δήμαρχο να τα αντιμετωπίσει με περισσότερη ευαισθησία εφόσον οι ερωτήσεις λειτουργούν σαν επιπλέον ώθηση σε ενδεχομένως λιμνάζουσες πρακτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

.

Εμπλεκόμενα μαθήματα:


Γλώσσα 
Οι μαθητές προετοιμάζουν ερωτήσεις, διατυπώνουν σωστά τα λόγια τους, έχουμε παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου, επιχειρηματολογία, κατανόηση και ανάλυση. 

Κοινωνική Αγωγή
Κατανόηση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, της λειτουργίας του δήμου και τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά, υποχρεώσεις, δικαιώματα, κριτική στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενεργός πολίτης.

Φυσιογνωστικά / Μελέτη Περιβάλλοντος
Ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, διαχείρισης απορριμμάτων, πάρκων και πρασίνου στον δήμο, θέματα καθαριότητας σε δημόσιους χώρους, ποιότητα ζωής.

.

Συνέντευξη από τον Δήμαρχο – Οι μικροί δημοσιογράφοι σε δράση!

.

Στάδιο 1: Εισαγωγή – Ο ρόλος του Δημοσιογράφου

Ο δάσκαλος παρουσιάζει το σενάριο:

Συζητούμε το ρόλο του δημάρχου και τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης για την κοινότητα.
«Φανταστείτε ότι είστε μικροί δημοσιογράφοι και έχετε την ευκαιρία να πάρετε συνέντευξη από τον ίδιο τον Δήμαρχο! Ποια ερωτήματα θα θέλατε να του κάνετε για να βελτιωθεί η ζωή στην πόλη μας;»

 

Στάδιο 2: Ιδεοθύελλα – Τι θέλουμε να αλλάξει στην πόλη μας;

Οι μαθητές είναι σε 3 ομάδες των 4 ατόμων. Οι ερωτήσεις που δίνονται στους μαθητές είναι:

  • Τι προβλήματα βλέπουμε στην καθημερινότητά μας στην πόλη;
  • Τι σας ενοχλεί στην πόλη;
  • Τι θα θέλατε να αλλάξει;
  • Τι θα προτείνετε στον Δήμαρχο να αλλάξει ή να φτιάξει;

Κάθε ομάδα έχει ορίσει έναν νέο αρχηγό και αυτός σημειώνει τις ιδέες της ομάδας σε ένα χαρτί Α4.  Οι ομάδες συσκέπτονται για 10 λεπτά.

 

Στάδιο 3: Παρουσίαση αποτελέσματος

  • Η κάθε ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα στην τάξη.

Θα προτρέψουμε τα παιδιά να παρατηρήσουν μήπως υπάρχει τυχόν επανάληψη ή επικάλυψη  ερωτήσεων από τις άλλες ομάδες.

 

Στάδιο 4: Δημιουργία Θεματικών Ενοτήτων και Ερωτήσεων

Οι μαθητές, τελικά αφαιρούν τις επαναλαμβανόμενες ή τις επικαλυπτόμενες ερωτήσεις, και ομαδοποιούν τις υπόλοιπες ερωτήσεις ώστε να μην χρειαστεί να επανέρχεται ο Δήμαρχος ξανά σε κάτι που έχει ήδη απαντήσει. Αυτό θα δείξει έλλειψη οργάνωσης από μέρους μας και δεν το θέλουμε.   Στη συνέχεια ομαδοποιήσαμε τις ερωτήσεις.

 1. Καθαριότητα και Περιβάλλον

  • Γιατί η θάλασσα είναι μερικές φορές τόσο βρόμικη;
  • Θέλουμε πιο πολλούς κάδους στην παραλία για να μην πετάνε τα σκουπίδια στη θάλασσα.
  • Οι μηχανοκίνητες βάρκες να μην έρχονται εκεί που κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι.
  • Γιατί δεν έχουμε ναυαγοσώστες στις παραλίες;

 2. Ασφάλεια

  • Χρειάζονται περισσότερα σαμαράκια παντού και ειδικά στο Ποτάμι.
  • Θέλουμε περισσότερους τροχονόμους στους δρόμους για ασφάλεια των πεζών
  • Γιατί δεν έχουμε φανάρια κυκλοφορίας;
  • Να μην κάνουν τόση φασαρία το βράδυ τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα.(Ειδικά κοντά στο λύκειο κάνουν πολύ θόρυβο τα μηχανάκια τα βράδια.)
  • Κυκλοφορούν πολλά αδέσποτα σκυλιά. Κάνουν και πολλή φασαρία τα βράδια.
  • Γιατί δεν έχουμε ένα μικρό σπιτάκι για όλους τους φτωχούς ανθρώπους και τα ζώα.

 4. Ψυχαγωγία,  ελεύθερος χρόνος, ποιότητα ζωής

  • Γιατί δεν έχουμε παιδική χαρά στη Χιμάρα;
  • Θα θέλαμε να έχουμε έναν ποδηλατόδρομο.
  • Θα θέλαμε φροντιστήρια για ζωγραφική, μπαλέτο πιάνο και άλλα.
  • Έχουμε καταφύγια σε περίπτωση σεισμών, πολέμων;
  • Το ρεύμα ακόμα πέφτει συχνά στο λιβάδι.
  • Να έχει πολλά λουλούδια παντού.
  • Θα έχουν οι Δρυμάδες λεωφορείο συνέχεια;

 5. Συγκοινωνία και Μετακινήσεις

  • Τι εργασίες γίνονται στους δρόμους τόσο καιρό τώρα;
  • Πότε θα τελειώσουν οι εργασίες και θα φτιαχτούν οι λακκούβες;

.

Στάδιο 5: Το τελικό κείμενο

Το τελικό ερωτηματολόγιο διαμορφώθηκε ως εξής:

Συνέντευξη με τον Δήμαρχο

1- Τι εργασίες γίνονται στους δρόμους;
2- Πότε θα τελειώσουν οι εργασίες και θα φτιαχτούν οι λακκούβες;

3- Γιατί δεν έχουμε παιδική χαρά;

4- Γιατί η θάλασσα είναι μερικές φορές τόσο βρόμικη;
5- Θέλουμε πιο πολλούς κάδους στην παραλία για να μην πετάνε τα σκουπίδια στη θάλασσα.
6- Οι μηχανοκίνητες βάρκες να μην έρχονται εκεί που κάνουν μπάνιο οι άνθρωποι.
7- Γιατί δεν έχουμε ναυαγοσώστες στις παραλίες;

8- Χρειάζονται περισσότερα σαμαράκια παντού και ειδικά στο Ποτάμι.
9- Θέλουμε περισσότερους τροχονόμους στους δρόμους για ασφάλεια.
10- Γιατί δεν έχουμε φανάρια κυκλοφορίας;
11- Να μην κάνουν τόση φασαρία το βράδυ τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα.
    (Ειδικά κοντά στο λύκειο κάνουν πολύ θόρυβο τα μηχανάκια τα βράδια.)

12- Θα θέλαμε να έχουμε ποδηλατόδρομο. 
13- Θα θέλαμε φροντιστήρια για ζωγραφική, χορό, μπαλέτο, πιάνο και άλλα. 
14- Γιατί δεν έχουμε ένα μικρό σπιτάκι για όλους τους φτωχούς ανθρώπους και τα ζώα.
15- Έχουμε πολλά αδέσποτα σκυλιά.  Κάνουν και φασαρία τα βράδια.
16- Να έχει πολλά λουλούδια παντού. 

17- Έχουμε καταφύγια σε περίπτωση σεισμών, πολέμων;

18- Το ρεύμα ακόμα πέφτει συχνά στο λιβάδι.
19- Να έχουν οι Δρυμάδες λεωφορείο συνέχεια.

Στάδιο 6: Προγραμματισμός επίσκεψης στο Δημαρχείο

Θα συνεννοηθούμε με τον Δήμαρχο για τις ώρες διαθεσιμότητας που να ταιριάζουν και με το ωρολόγιο πρόγραμμα του μαθήματος της γλώσσας μας και θα προγραμματιστεί ημέρα και ώρα επίσκεψης στο Δημαρχείο.

 

Στάδιο 7: Η Μεγάλη Ημέρα – Συνέντευξη με τον Δήμαρχο

Οι μαθητές παρουσιάζουν στον Δήμαρχο τις ερωτήσεις τους, διαβάζοντας με τη σειρά ο καθένας από μία και περιμένουν εναγωνίως να ακούσουν τις απαντήσεις.

 

Στάδιο 8: Ανατροφοδότηση - 

.

Σημειώσεις:

Χρειαστήκαμε ακριβώς μια διδακτική ώρα για να βρούμε τις ερωτήσεις.

Πρέπει να πω ότι έμεινα έκπληκτος με τις προτάσεις / ιδέες των μαθητών/τριών, που αν μη τι άλλο δείχνει γνώση της πραγματικότητας στην Χιμάρα.

Υποσχέθηκα στα παιδιά ότι οι προβληματισμοί και οι ερωτήσεις τους θα φτάσουν στον Δήμαρχο κάποια στιγμή  στο εγγύς μέλλον .


.

.

 

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025

My favorite country











 Everybody has a favorite country. Our affection is related to the tradition and the culture of country that we find more interesting than the others. 

This is why we choose today to dedicate our intention to our favorite. We talked about the traditions, the culture and the most important details of a country that we choose to talk about. 

In this way the pupils will learn something more about different countries and it is a kind of virtual trip that they may do. 

In the future who knows maybe they will be all visitors everyway. 


Stop school Bullying! Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού!

 6 Μαρτίου είναι ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού. 

Ο όρος «εκφοβισμός και βία στο σχολείο» (school bullying) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια κατάσταση, κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Σήμερα λοιπόν εμείς με την σειρά μας κάναμε διαφορετικές δραστηριότητες σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα. 

Κουίζ γνώσεων, τέστ αντιδράσεων σε διάφορες καταστάσεις, συζήτησης επίσης μερικά παιδιά είπανε και ποιήματα. Αλλά εκφράστηκαν με την ζωγραφική τους. Ανταλλάξαμε απόψεις μεταξύ μας.

Πιστεύω πως εάν εφαρμοστεί η έκφραση «Share it to end it», «Μοιράσου το για να το σταματήσεις» μόνο έτσι αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο θα σταματήσει στα σχολεία μας! 









March 6th has been established as World Day Against School Bullying. Bullying, as it is said, is a modern social problem that needs immediate treatment and attention.

The term "school bullying" is a youthful offendomy phenomenon that appears in many countries around the world. School bullying comes from other children, usually of the same age and is a form of aggressive behavior, which occurs mainly in school reality, with serious impact on the psycho -emotional development of the child and the adolescent and the process of learning.

It refers to the deliberate, unexpected, systematic and repeated use of violence between students or peer children, in and out of school, with the aim of enforcing, opponing and causing physical and mental pain or disruption. Often the "strongest" child draws some benefit from his act, such as pleasure, prestige or material acquisitions, while the "weak" child cannot defend and radically protect himself


https://youtu.be/NJB-6o6janU 

https://youtu.be/YiuQNU736Dg


Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025

Carnival 2025

 It was a very amazing party. A lot of activities full of funny and a very positive vibe.

There were all the students wearing very interesting colourful costumes. 

Now we are all prepared to a new begging. 

Καλές Απόκριες!!!

Καλή Σαρακοστή!

















Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2025

Famous people known for charity

 What do Beyoncé, Elton John, Barack Obama, Oprah Winfrey, Shakira, and Bette Midler all have in common? They are all celebrities that use their wealth to help others who are less fortunate in need.

Charity is a very important aid given to those in need

There are a lot famous that they help all the time giving money or adopting children from poor countries, they created different foundations everywhere. 

Today we discussed about this topic and we prepare a poster with the most famous people in story of politics and show biz that they are known for charity work. 

Let's use this discussion to think about the benefits of being philanthropist. 






Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025

School day dedicated to poetry!!

 

Poetry Daily Depends on the sensation and the soul

With the support of my students, we make reading the best contemporary poetry a treasured a very interesting experience. 

In this day there were present pupils from 6th and 7th degree. They interpret different poems and many of them they wrote poems. 

I'm really proud of my pupils because I feel that their soul is very rich of emotions. 

It was a very beautiful experience, full emotional. 

The winner 🏆 Nefeli Beleri and Dionisis Prifti

For more please watch the video below. 

Η ποίηση καθημερινά εξαρτάται από την αίσθηση και την ψυχή.

Με την υποστήριξη των μαθητών μου, κάναμε την ανάγνωση της καλύτερης σύγχρονης ποίησης μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. 

Την ημέρα αυτή υπήρχαν μαθητές από 6 και 7η τάξης. Ερμήνευαν διαφορετικά ποιήματα και πολλά από αυτά έγραψαν ποιήματα. 

Είμαι πραγματικά περήφανος για τους μαθητές μου επειδή αισθάνομαι ότι η ψυχή τους είναι πολύ πλούσια από συναισθήματα. 

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, πλήρης συναισθηματική. 

Οι νικητές 🏆 Νεφέλη Μπελέρη και Διονύσης Πρίφτης 

Για περισσότερα, παρακολουθείτε το παρακάτω βίντεο. 



https://youtu.be/dko3fy_r4xg 















Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

My pets!

 Today we made a project about pets. 

Everyone made a description about his favourite pet. A pet, or companion animal, is an animal kept primarily for a person's company or entertainment rather than as a working animal, livestock, or a laboratory searches. 

Let see what we did.