Γνωρίζουμε όλοι μας το δείκτη νοημοσύνης, γνωστό και ως IQ. Πέραν του IQ όμως υπάρχει και ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης, γνωστός και ως EQ. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ουσιαστικά η ικανότητα ενός ατόμου να εκφράζει, να αναγνωρίζει, και κατανοεί, να ελέγχει και να ρυθμίζει τα συναισθήματά του και τα συναισθήματα των άλλων.
Καίριες συναισθηματικές ικανότητες μπορούν πράγματι να διδαχθούν και να βελτιωθούν στα παιδιά. Τα σχολεία συνεχίζουν να εστιάζουν την προσοχή στις ακαδημαϊκές δεξιότητες, αγνοώντας τη συναισθηματική νοημοσύνη. Η συναισθηματική σφαίρα είναι ένα πεδίο το οποίο, όσο και τα μαθηματικά ή η ανάγνωση, μπορεί να χειριστεί κανείς με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιδεξιότητα, και απαιτεί το δικό της μοναδικό σύνολο ικανοτήτων. Το συναισθηματικό ταλέντο είναι μια μετα-ικανότητα που καθορίζει πόσο καλά μπορούμε να χειριστούμε οποιαδήποτε ικανότητα διαθέτουμε.
Στο νηπιαγωγείο μας, διενεργήθηκε ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε δραστηριότητες για την αναγνώριση και διαχείριση των βασικών συναισθημάτων (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος), δραστηριότητες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων της φιλίας, διαχείρισης συγκρούσεων, παρεμπόδισης ψυχολογικής και φυσικής βίας καθώς και δράσεις για ενίσχυση της αυτοεικόνας και της αυτο-εκτίμησης.
Εμείς οι δάσκαλοι αλλά κυρίως οι γονείς, σαν οδηγοί και μέντορές τους, πρέπει να τους δείξουμε τον δρόμο έτσι ώστε να πορευτούν μέσα στον δύσκολο κόσμο των συναισθημάτων.