Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το ελληνικό "ΟΧΙ" στο ιταλικό τελεσίγραφο που οδήγησε την Ελλάδα στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Έλληνες προγονοί μας στις 28 Οκτωβρίου του 1940 με στεντόρεια την φωνή είπαν: ΟΧΙ στην ταπεινωτική παραίτηση από τα προαιώνια κληροδοτήματα της Ιστορίας τους. ΟΧΙ στην διαγραφή του ανεξίτηλου «Μολών λαβέ». ΟΧΙ στην ορθολογική και μονοσήμαντη αποδοχή της ανισότητας των στρατιωτικών δυνάμεων. ΟΧΙ στην αναξιοπρεπή δειλία. ΟΧΙ στην αποδοχή της σκλαβιάς. ΟΧΙ στο προαιώνιο δηλητήριο του διχασμού. Συγχρόνως όμως με όλα αυτά τα ΟΧΙ είπαν και το εμβληματικό ΝΑΙ στον «υπέρ πάντων αγώνα». Με αυτά λοιπόν τα ΟΧΙ και τα ΝΑΙ δομήθηκε το βιωμένο φρόνημα εκείνης της ηρωϊκής γενιάς του 1940. Αυτό το φρόνημα τίμησε και φέτος το σχολείο μας, σε μια εποχή δύσκολη και επικίνδυνη, με την ελπίδα να το μεταλαμπαδεύσει στους απανταχού ΄Ελληνες...
Το μη δημόσιο 9-τάξιο Σχολείο "Όμηρος" Χιμάρας, βρίσκεται στην παλαιά χώρα της Χιμάρας, πλησίον του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων και στεγάζεται στην πάλαι ποτέ"Ακροκεραύνια Σχολή", την οποία ίδρυσε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός το 1775, έτος κατά το οποίο πέρασε και κήρυξε στην περιοχή.
Συνολικές προβολές σελίδας
Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020
Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020
28η Οκτωβρίου! Μια μεγάλη εθνική επέτειος!
28η Οκτωβρίου! Μια μεγάλη εθνική επέτειος!
Ο νους μας τρέχει πίσω, τότε που η μικρή Ελλάδα βρήκε τη δύναμη να πει ΟΧΙ σ’ ένα στρατό πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο εξοπλισμένο απ’ το δικό της. Τρέχει ο νους πίσω κι ακούει αυτό το ΟΧΙ ν’ αντιλαλεί πάνω απ’ τα βουνά κι απ’ τα χωριά, πάνω απ’ τις πόλεις και τις θάλασσες μας.
Οι μαθητές της Α τάξης, μας αφηγούνται την ιστορία υπερήφανα!28η Οκτωβρίου 1940: Ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας.
Οι μαθητές της Β τάξης του σχολείου μας, δραματοποίησαν και έφεραν στο φως τις ηρωικές πράξεις των ηρώων του ΄40.
«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» (Τάσος Λειβαδίτης)
Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος
δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και
για το δίκαιο.
Θα βγείς στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα
ματώσουν απ΄τις φωνές
το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες – μα ούτε βήμα πίσω...
Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020
ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ, ΜΙΑ ΜΝΗΜΗ, ΕΝΑ ΧΡΕΟΣ
28η Οκτωβρίου 1940. Μια επέτειος, ένας θρύλος, μια μνήμη κι ένα χρέος.
Δύο είναι οι μεγάλες επέτειοι του ελληνικού έθνους. Η 25η Μαρτίου, που μας θυμίζει τη μεγάλη επανάσταση ενάντια στον Τούρκο κατακτητή κι η 28η Οκτωβρίου, που θυμίζει την άμυνα στην Ιταλογερμανική, φασιστική επιδρομή.
Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος άρχισε, όπως είναι γνωστό, το Σεπτέμβριο του 1939. Οι Ιταλοί από καιρό προκαλούσαν διάφορα επεισόδια, με αποκορύφωμα τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη» στις 15 Αυγούστου 1940. Όλα αυτά έδειχναν την απειλή που πλησίαζε στην Ελλάδα.
Έτσι το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα, επέδωσε στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο με το οποίο ο Μουσολίνι, ο ηγέτης της Ιταλίας, ζητούσε την κατοχή ορισμένων ελληνικών περιοχών. Αν η Ελλάδα δε δεχόταν, τότε θα τις καταλάμβανε με τα όπλα.
Κι ήταν ακριβώς αυτή την ιστορική στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε το «ΟΧΙ», γνωρίζοντας πως μεγαλύτερο αγαθό από το αγαθό της ελευθερίας δεν υπάρχει. Την ίδια απάντηση έδωσαν στην πράξη, όλοι οι Έλληνες μαζί καθώς ξεχύθηκαν στους δρόμους και ζητούσαν όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, να προσφέρει σ’ αυτόν τον πόλεμο.
Ο Μουσολίνι με 100 000 στρατιώτες που είχε συγκεντρωμένους στην Αλβανία, πίστευε πως θα κατακτούσε την Ελλάδα με τόση ευκολία σαν να έκανε περίπατο. Ενώ όμως στην αρχή οι Έλληνες αποτραβήχτηκαν από τα σύνορα και οι Ιταλοί κατέλαβαν μικρές ελληνικές περιοχές, στις 14 Νοεμβρίου αρχίζει η αντεπίθεση και τα ελληνικά στρατεύματα γνωρίζουν μεγάλες επιτυχίες, όπως στη μάχη της Πίνδου, στην Ήπειρο και στη δυτική Μακεδονία. Μια επίθεση που έκαναν οι Ιταλοί την άνοιξη, τέλειωσε χωρίς επιτυχία. Οι Έλληνες πολεμούσαν σα λιοντάρια.
Βοηθός σ’ αυτόν τον πόλεμο, για τους Έλληνες, ήταν το ορεινό έδαφος που τους επέτρεπε να οργανώνουν ισχυρές αμυντικές θέσεις. Ακόμα και ο βαρύς χειμώνας βοήθησε τις προσπάθειες των Ελλήνων στρατιωτών παρόλο που υπέφεραν και αυτοί όπως και οι Ιταλοί. Οι Έλληνες πολεμούσαν χρησιμοποιώντας πολύ λιγότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και με αριθμητική δύναμη πολύ μικρότερη από αυτή του εχθρού. Όμως η εθνική ενότητα, έδωσε τη νίκη στον ελληνικό στρατό.
Όταν ο Μουσολίνι αντιλήφθηκε πως δεν υπήρχε για το στρατό του σωτηρία, ζήτησε τη βοήθεια του σύμμαχού του Χίτλερ. Έτσι τον Απρίλιο του 1941 η ναζιστική Γερμανία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Και στη δεύτερη αυτή εισβολή οι Έλληνες απάντησαν και πάλι «ΟΧΙ». Μόνοι τους αντιμετώπισαν δύο μεγάλες δυνάμεις και λίγες μέρες αργότερα υπέκυψαν με ψηλό και περήφανο μέτωπο. Έτσι άρχισαν τα μαύρα χρόνια της γερμανοϊταλικής κατοχής της Ελλάδας.
Για τέσσερα σχεδόν χρόνια οι Έλληνες υπέφεραν από την πείνα, τις στερήσεις αλλά και από τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις. Πολύ σύντομα όμως οι Έλληνες ξαναβρήκαν τη δύναμη να επαναστατήσουν εναντίον του εισβολέα. Οργάνωσαν αντάρτικες ομάδες στα βουνά, τύπωναν παράνομες εφημερίδες ενώ πολλοί διέφυγαν στην Αίγυπτο όπου δημιουργήθηκε ένας νέος ελληνικός στρατός, που πολέμησε μαζί με τους άλλους συμμάχους μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020
Μαθαίνουμε τα σημεία στίξης!
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΗΣ
και για λίγο να ξεκουραστείς
βάλε κόμμα (,) μην ξεχάσεις
κι έτσι θα αναπαυθείς.
μία πρόταση καλή,
βάλε εμένα την τελεία(.)
εκεί στο τέλος στρογγυλή.
κι όλοι ξέρουν πως ρωτάς.
όταν κάτι σε ξαφνιάζει
και προσεύχεσαι να γίνει
- Πώς
εγώ θα καταλάβω
- Με την παύλα (-) το δηλώνω
και ποτέ δε μετανιώνω.